logo

La Spitalul Clinic Bălți a fost deschis un cabinet de colposcopie

Astăzi, la IMSP Spitalul Clinic Bălți a fost deschis un cabinet de colposcopie, datorită sprijinului Fondului ONU pentru Populație (UNFPA), cu suportul financiar al Guvernului Marii Britanii și în colaborare cu Ministerul Sănătății.

Astfel, pacientele din nordul țării vor avea acces mai bun la servicii de colposcopie pentru depistarea timpurie a leziunilor precanceroase și cancerului de col uterin. Mai exact, femeile care se vor adresa la medicul de familie pentru efectuarea testului citologic și vor avea nevoie de investigații suplimentare de colposcopie, vor putea face acest lucru în cadrul spitalului.

Cabinetul se află în Departamentul asistență medicală specializată de ambulator (Centrul Consultativ) și a fost dotat cu echipamente medicale de ultimă generație.

Note:

„Colposcopia este o procedură simplă și nedureroasă, cu ajutorul căreia poate fi posibilă examinarea tractului genital inferior pentru a identifica leziunile precanceroase cu potențial de evoluție către un cancer de col uterin sau depistarea cancerului de col uterin în stadii subclinice. Femeile care sunt diagnosticate cu cancer de col uterin într-un stadiu incipient au mai multe șanse să supraviețuiască.”, a menționat Polina Brînza, medic ginecolog, colposcopist.

Precizăm că, această inițiativă face parte din eforturile de consolidare a serviciilor de prevenire a cancerului de col uterin în Republica Moldova, conform Planului de Acțiuni privind implementarea Programului Național de Control al Cancerului pentru anii 2016-2025.