logo

Un caz de colecistectomie laparoscopică, operat cu succes cu participarea unui medic rezident

Medicul chirurg rezident, Alexandr Guțul, ghidat de doctorul chirurg, Serghei Levința, împreună cu medicul anesteziolog-reanimatolog, Andrei Uncu și asistenta de operații, Natalia Ivancenco au realizat o operație prin metoda laparoscopică.

Pacienta s-a adresat la spital cu durere în regiunea rebordului costal drept, greață, vomă, fiind diagnosticată cu colecistită acută calculoasă. Starea de sănătatea a pacientei fiind nesatisfăcătoare, s-a luat decizia de a fi operată prin metoda chirurgicală minim invazivă – laparoscopia. Intervenția chirurgicală constă în înlăturarea vezicii biliare.

Note:

„Dacă suferiți de litiază biliară, recomandarea este pentru intervenție chirurgicală, înainte aparițiilor unor complicații. Este demonstrat că, mai devreme sau mai târziu, litiaza biliară se complică. Unele dintre aceste complicații, cum ar fi colecistita acută, icterul mecanic sau pancreatita acută, pot avea consecințe severe pe termen scurt și lung”, a menționat Alexandr Guțul.

Operația a decurs cu succes, iar pacienta urmează tratament postoperator.

Noi susținem tinerii rezidenți să participe în cadrul intervențiilor chirurgicale pentru a dobândi cunoștințe necesare, dar și experiență practică.