logo

Specialiștii din cadrul Spitalului Clinic Bălți au o vastă experiență în efectuarea operațiilor nimim invazive

Ce implică procedura de ureteroscopie? Ureteroscopia este o metodă minim invazivă de abord și tratament chirurgical endoscopic a aparatului urinar superior: ureter și căi urinare renale. Intervenția se realizează cu anestezie generală (pacientul doarme în timpul intervenției) sau regională (rahianestezie – “în coloană”).

Acum cinci luni, la SCB a fost spitalizat și operat de urgență un pacient cu cancer al vezicii urinare, cu metastaze în spațiul retroperitoneal pe dreapta și a cavității abdominale. S-a efectuat rezecția subtotală a vezicii urinare cu ureterocistoneostomie pe partea dreaptă și rezecția intestinului subțire.

Anterior, pacientul a fost supus ședințelor de chimioterapie. Recent, bărbatul s-a adresat la medic pentru o nouă consultație. În urma investigațiilor s-au depistat multiple cuduri fixate la ureterul stâng, cu ureterohidronefroză avansată pe partea stângă. Respectiv, pacientul a fost operat prin metoda ureteroscopie și astfel i-a fost salvat rinichiul stâng.

La SCB zilnic sunt efectuate asemenea tipuri de intervenții chirurgicale, iar rata de succes este foarte mare.

Echipa care a fost antrenată în realizarea operației: Urologi: Cozub Sergiu, Leadric Vladimir, Bîtiu Pavel. Anesteziolog-reanimatolog: Dubinceak-Muler Dimitri. Asistenta de operații: Grabazei Angela. Asistentele de anestezie: Țurcanu Maia, Laba Ina.